Hosting voor jouw webapplicatie. Wat zijn de mogelijkheden?

Na een periode van samen ontwikkelen is het zover: jouw website of webapplicatie is klaar om live te gaan. Tijdens het ontwikkelproces heb je, samen met het team, veel belangrijke keuzes moeten maken over functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid en techniek. Een minder zichtbare maar belangrijke keuze voor succes is: waar en hoe ga je jouw site of applicatie hosten?
 

Hoe beoordeel je met elkaar welke hosting oplossing passend is voor jouw situatie? Er zijn vele variabelen die belangrijk zijn. Onder andere: hoeveel bezoek krijg je? Van waar over de wereld? Zijn er piekmomenten? Wil je clusteren en uptime- en snelheids-garantie? En welke mate van beveiliging is belangrijk? Dit zijn zo een paar voorbeelden.

Verschillende applicaties vragen om verschillende manieren van hosting. Als je een eenvoudige website hebt met tientallen bezoekers per dag, dan ligt een standaard hostingpakket voor de hand. Er komt meer bij de keuze kijken als je een complexere applicatie hebt, of een multisite platform met veel internationale bezoekers. Dan voldoen de standaardpakketten niet meer. Wat dan wel? En wie gaat dat allemaal regelen en monitoren? In dit artikel leggen onze hostingexperts uit waar je rekening mee moet houden bij je keuze voor hosting en zetten we de drie belangrijkste hostingvormen voor je op een rij.

1. Shared hosting

Bij ‘shared hosting’ maak je gebruik van gespecialiseerde hostingpakketten. Dit zijn servers waar meerdere klanten gebruik maken van dezelfde beschikbare capaciteit. Je kunt hierbij ook nog vaak kiezen voor configuraties voor specifieke applicaties zoals Wordpress, Magento of OpenCart. Vergelijkbare applicaties van andere organisaties staan op dezelfde server. Het is daardoor wel de meest voordelige optie. Je kiest hiervoor als budget een belangrijke factor is.

Voordelen

  • Budgetvriendelijk, omdat de gebruikte server gedeeld wordt met vele andere applicaties en sites.
  • Geen omkijken naar configuratie en software-updates, dat doet de hostingpartij.

 

Nadelen

  • Weinig ruimte voor maatwerk en complexiteit. De hostingpartij levert alleen vaste functionaliteiten. Opschalen in capaciteit is niet altijd mogelijk.
  • Applicaties van anderen hebben mogelijk invloed op de performance en snelheid van jouw applicatie, doordat je de server deelt.
  • Je bent er niet zeker van dat updates daadwerkelijk tijdig uitgevoerd worden door de hostingpartij.

 

2. Hosting op een virtual private server (VPS)

Op een VPS deel je – net als bij shared hosting – de hardware met anderen. Alleen wordt er digitaal (virtual) een stukje server afgebakend dat volledig voor jou is (private). Dat stuk kun je helemaal naar jouw voorkeuren inrichten en de capaciteit hoef je niet te delen met anderen. Je kiest hiervoor wanneer je applicatie meer complexiteit of stabiliteit nodig heeft dan de standaardoplossingen bieden.

Voordelen

  • Geschikt voor iedere applicatie, omdat het geen standaardpakket is.
  • Geringe kans op hardware-problemen, omdat er niet één dedicated server is.
  • Makkelijk op te schalen en daarom flexibeler dan shared hosting.
  • Veiliger, omdat jouw server beter gescheiden wordt van andere gebruikers.
  • Relatief goedkoop, omdat de hardware gedeeld wordt.
  • Eén VPS kan meerdere sites hosten voor bijvoorbeeld een multisite-platform of meerdere applicaties.

 

Nadelen

  • Zelf verantwoordelijk voor configuratie en onderhoud.
  • Gevoelig voor stroom- of verbindingsstoringen, doordat de server in één fysiek datacenter staat.
  • Omdat de server op één geografische locatie staat kan de verbinding op andere continenten minder snel zijn. Daar is wel een oplossing voor; een ‘content delivery network’ (zie verderop in dit artikel).
  • Het opschalen heeft een limiet, bij uitzonderlijke capaciteit voldoet deze oplossing niet.

 

3. Cloud hosting

Cloud hosting is de meest flexibele vorm van hosting, die heel robuust is op te zetten. Meerdere specialistische services (mogelijk) op meerdere geografische locaties binnen een cloudplatform zorgen voor een optimale schaalbaarheid en beschikbaarheid. Als je een internationale website hebt en/of een sterk variabele performance die altijd ‘up’ moet zijn, dan kies je voor cloud hosting.

Voordelen

  • De meest schaalbare oplossing. Een netwerk van services kan paraat staan (mits zo ingesteld) om extra belasting op te vangen als dat nodig is.
  • Razendsnelle verbinding mogelijk, waar ook ter wereld, omdat de servers op geografisch verschillende locaties ingesteld kunnen worden.
  • Er zijn vele mogelijkheden van redundancy inzetbaar.
  • Je hebt de keuze alleen te betalen voor daadwerkelijk gebruikte capaciteit of om capaciteit te reserveren.
  • Sneller op te zetten door gebruik te maken van vooraf gedefinieerde services.

 

Nadelen

  • Het is de meest kostbare vorm van hosting, tenzij je applicatie hiervoor specifiek geoptimaliseerd is.
  • Kosten zijn vooraf niet altijd goed te berekenen aangezien je per gebruik betaalt.

 

En wie regelt dat allemaal?

Onze specialisten maken met jou samen de beste keuze en nemen naar wens alles voor je uit handen, zodat je maar 1 aanspreekpunt hebt. We kunnen ook samen een extern hostingplatform kiezen en dat voor je managen. Eerder vertelde Johannes al over het belang van managed services en wat er allemaal bij komt kijken. In zijn blog schrijft hij over de performance van je applicaties.

Beveiliging

Of het nu gaat om het beveiligen van klantdata of beveiliging tegen hackers; het kan maar beter goed geregeld zijn. Bij shared hosting zit je beveiliging (deels) bij het pakket dat je afneemt, bij een VPS moet je dit zelf regelen (of samen met je hostingpartij), en bij cloud hosting hangt dit van de gekozen services af. Dit staat los van de beveiliging van je applicatie zelf, en gaat alleen om de infrastructuur. Uiteraard zijn wij hierin je aanspreekpunt.

Content Delivery Network (CDN)

Met een CDN zorg je ervoor dat jouw website effectiever content kan aanbieden. Dit is nuttig voor bijvoorbeeld internationale sites, of sites met veel statische content (dus afbeeldingen, tekst en video’s). Een CDN verlaagt de serverload en content wordt snel geleverd door de -voor jou- dichtstbijzijnde server.

Back-up

Omdat je geen data wilt verliezen bij problemen, zijn back-ups cruciaal. Het spreekt voor zich: een kopie van jouw applicatie staat op een andere locatie en kan bij problemen gebruikt worden om je applicatie te herstellen.

Containerized hosting

Een server-infrastructuur configureren kost tijd, zeker als je meerdere servers moet inrichten waarop meerdere applicaties/services draaien. Met containerized hosting zet je individuele services in ‘containers’ klaar, die integraal uitgerold kunnen worden op meerdere servers. Het grote voordeel van containers is dat je kan garanderen dat op alle omgevingen dezelfde software draait en het bovendien eenvoudiger is om een configuratie gecontroleerd te wijzigen, te dupliceren voor schaalvergroting en terug te draaien bij problemen.

Maak de juiste keuze

Het is je vast duidelijk geworden; hosting is geen simpel verhaal. Juist daarom is het belangrijk dat je keuzes weloverwogen maakt. Onze engineers zijn dagelijks met deze keuzes bezig. Wil je meer weten over hosting of de Managed Hosting Services die Bitfactory biedt? Kom dan eens een kop koffie drinken. We vertellen je graag meer!

Meer weten?

Kom eens langs om kennis te maken!

Contact