Future Scenario Thinking

Wat staat ons te wachten op het gebied van technologie, duurzaamheid en maatschappelijke waarden zoals inclusiviteit en diversiteit? Met Future Scenario Thinking vang je een glimp van de toekomst. Daarom organiseerden we bij Bitfactory een inspirerend event, voor een groot netwerk van Rotterdamse communicatieprofessionals.

Creatieve brainstorm methode: Future Scenario Thinking

Playbook voor innovatie en creatie

Meisje kijkt naar bord met post-its

Katalysator voor verandering

Wat staat ons te wachten op het gebied van technologie, duurzaamheid en maatschappelijke waarden zoals inclusiviteit en diversiteit? Dit is compleet onvoorspelbaar en juist dát maakt het interessant. Daarom organiseerden we bij Bitfactory een inspirerend event over Future Scenario Thinking. Samen met Platform Communicatie en Marketing Rotterdam doken we in de grote verschuivingen die onze wereld vormgeven en leerden we hoe je met een frisse blik naar de toekomst kunt kijken. Dit vormt de basis voor innovatie in digitale productontwikkeling, creatieve marketing en doeltreffende communicatie voor jouw relevante doelgroepen. Daarvoor namen we de aanwezige professionals mee in een brainstormsessie over een fictieve case, om het toekomstdenken in de praktijk uit te proberen.

Want: hoe we werken, communiceren en leven verandert fundamenteel. Soms lijkt het alsof alles nog hetzelfde is, maar achter de schermen transformeert de wereld razendsnel. Future Scenario Thinking helpt om deze ontwikkelingen te begrijpen en ze in ons voordeel te gebruiken. In interactieve breakoutsessies verkenden we verschillende thema’s. Wat zijn de drijvers achter maatschappelijke veranderingen? En hoe zet je Future Scenario Thinking in voor succesvolle productontwikkeling? We trapten de avond af met een introductie op drie hoofdthema’s.

Inclusie & diversiteit

Zita Bebenroth (content marketeer bij Bitfactory) liet zien hoe digitale producten steeds toegankelijker en persoonlijker worden, en hoe je met inclusieve marketing meer maatschappelijk en commercieel succes behaalt. Merken zoals Dove en Nike zetten al zo’n 20 jaar lang vrouwen centraal in hun organisatie en beeldvorming. Maar inclusiviteit en diversiteit is meer dan alleen gender. We keken naar de Slayma campagne van Hema en zagen hoe die marketing, gericht op jongeren, precies aansluit bij de humor en belevingswereld van de doelgroep. Ook dat is inclusiviteit. Net als het doorbreken van taboes en het omarmen van de verrijking die voortkomt uit de queer community, mensen met een bepaalde culturele achtergrond, mensen met fysieke beperkingen, mensen die neurologisch anders bedraad zijn of eigenschappen die je kunt toeschrijven aan je opleiding, inkomen of woonomgeving. Merken en bedrijven zoals Fenty (van Rihanna) en Too Good To Go, de app tegen voedselverspilling, zijn ook mooie voorbeelden van hoe inclusief je je communicatie en organisatie kunt opbouwen. Mensen voelen dat het echt is en zijn direct geraakt, herkennen zich en worden geïnspireerd door de veelzijdige, baanbrekende en inclusieve communicatie van die merken en bedrijven.

AI & technologie

Robin Martijn (lead AI bij Bitfactory) nam ons mee in de impact van AI op digitale interacties en de toekomst zonder traditionele schermen. Hoe communiceren we dàn met onze technologische systemen? Wat is er mogelijk op het gebied van spraakbesturing, of zelfs digitale interacties op basis van bewegingen met je lichaam? En wat gebeurt er wanneer AI chatbots samen met elkaar het gesprek aangaan, zonder tussenkomst van mensen? Dit soort verkenningen dragen bij aan een breder perspectief op toekomstige ontwikkelingen, en helpen je geest om je voorstellingsvermogen aan te scherpen. AI zetten we in als tool, als assistent, als vernieuwer, als maatschappelijk breekijzer – want ook in het zorgdomein bijvoorbeeld speelt de invloed van AI een grote rol. Robin vertelde dat de aandelen van (diabetes- en) afslankmedicijn Ozempic flink in waarde waren gedaald, nadat AI een goed vergelijkbaar alternatief had bedacht – met minder bijwerkingen en voor een fractie van de kosten.

Duurzaamheid & nieuwe waarden

Jetta Boogaard (strateeg bij Bitfactory) besprak hoe veranderende waarden nieuwe businessmodellen creëren en de rol van eigendom transformeert. Merken die daarin voorop lopen maken het pad vrij voor anderen om zich te laten inspireren en over te gaan tot actie. Denk aan Patagonia, dat zich overduidelijk bewust is van de impact van klimaatverandering en daarop tot in de kern van het bedrijf actie onderneemt. Onder meer door mensen aan te sporen hun kleding niet direct te vervangen door iets nieuws, maar te repareren. De branding is zeer actiegericht en eist van ons, de consument, om na te denken over de toekomst van de wereld en de waarde van natuurbehoud. Hetzelfde kun je zeggen van het Nederlandse merk Mud jeans, wat slimme oplossingen verzint voor het meest vervuilende kledingstuk dat er bestaat: de spijkerbroek. Of kijk naar Swapfiets, een succesvol voorbeeld van de deeleconomie, wat Gen-Z enorm aanspreekt én duurzaam is. Met deze sprankelende voorbeelden nam Jetta ons mee naar de wereld van morgen, waarin duurzaamheid, economisch succes en relevantie voor de doelgroep onmiskenbaar onderdeel zijn van de strategie.

Interactieve sessie: bakkerij van de toekomst

Na dit plenaire deel gingen we, vol inspiratie en ideeën, uiteen in drie groepen om te filosoferen over het bedrijf van de toekomst. De case: de fictieve bakkerij van Dominique en Coman, Dough & Co, waarin duurzaamheid, technologie en inclusiviteit & diversiteit hand in hand gaan. Hoe richten zij hun branding, marketing en technologische toepassingen in om nog vele jaren relevant te zijn en te blijven? De ideeën vlogen door de ruimte. Belangrijk bij Future Scenario Thinking is dat de vraagstelling helder en compact is. Alleen dan krijg je concrete, frisse en toepasselijke ideeën. Onder leiding van de drie facilitators (een per thema) kwamen de circa 60 deelnemers flink op stoom. We sloten af met wervelende presentaties van de meest aansprekende ideeën en onder het genot van een hapje en een drankje werd nog lang nagepraat. De conclusie: aan de hand van Future Scenario Thinking kun je heel veel nuttige thema’s analyseren om vooruit te kijken en je eigen strategie te bepalen. Het is zeker voor herhaling vatbaar! En de professionals van het PCMR-netwerk hebben weer voldoende stof om over na te denken in hun eigen communicatie- en marketingpraktijk.

 

Zaal vol mensen bij Bitfactory
Meisje kijkt naar brainstorm bord
Mensen zijn aan het brainstormen

Ook aan de slag met Future Scenario Thinking?

Ja, ik wil graag meer weten over een sessie voor mijn organisatie!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Privacy*
Als je dit formulier wil verzenden, moet je onze Privacyverklaring accepteren
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.